Президентът връчва първия мандат за редовна власт на ГЕРБ-СДС на 15 май.

...
Президентът връчва първия мандат за редовна власт на ГЕРБ-СДС на 15 май.
Коментари Харесай

Политическата рулетка: Кога най-рано може да има нови парламентарни избори?

Президентът връчва п ървия мандат за постоянна власт на ГЕРБ-СДС на 15 май. Парламентарната рулетка ще се завърти в понеделник с връчване на мандата по право на ГЕРБ-СДС. От този ден стартират и периодите, след които, в случай че не се сформира държавно управление, 49-тото Народно събрание ще бъде необуздано.

Президентът дава още една седмица на партиите, с цел да намерят формулата за постоянна власт

След като номинираният от ГЕРБ-СДС за министър-председател получи досието в понеделник, той има седмица да събере поддръжка за кабинета си в Народното събрание. Ако на 22 май върне мандата със състав на държавно управление, президентът ще предложи с декрет кабинетът за гласоподаване от депутатите. Това значи на първото съвещание след празничния 24 май.

Ако Народното събрание не утвърди предлагането на ГЕРБ-СДС, рулетката се завърта и вторият мандат отива при ПП-ДБ. Първата допустима дата за това е 26 май. Така, те биха могли да разгласят публично решението си до 2 юни.

За последните години, откогато сме в тази парламентарна рецесия са дадени близо 500 млн. лв. за избори, сподели тя

В случай, че и вторият мандат се провали, на ход е президентът. Той има седем дни - до 9 юни, с цел да реши на коя от останалите партии ще връчи последния, трети мандат – „ Възраждане “, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия или Има Такъв Народ. Щом досието бъде връчена, определената партия ще има също седмица, само че единствено с цел да уточни възможен министър председател, т.е. - към 16 юни.

Дотогава би трябвало да има изясненост кой би подкрепил ГЕРБ

Ако и третият опит се провали, президентът разпуска 49-тия парламент и в период до два месеца, назначава нови, шести предварителни парламентарни избори. Ако разпусне депутатите на 20 юни, изборите могат да са най-рано на 20 август.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР